Ψάρεμα : Μειώστε τα σκαλώματα και τις απώλειες αρματωσιών

Συνήθως οι άγριοι βυθοί κρύβουν τις μεγάλες εκπλήξεις...

Σε αυτούς του βυθούς για να αποφύγουμε τα σκαλώματα από κλαδιά, χόρτα, λάσπη, φύκια ή βράχους, προτεινόμενοι τρόποι ψαρέματος είναι το
εγγλέζικο, το μπολονέζ, το απικό και το spinning.

Είναι κάποιοι όμως που επιθυμούν να ψαρέουν με την τεχνική του casting ή του rock casting ή με πεταχτάρι ή γενικά πατωτά με την χρήση βαριδιού.

Αυτό όμως έχει και σαν επακόλουθο τα πολλά σκαλώματα της αρματωσίας μας (βαρίδι συνήθως) και τις περισσότερες φορές η τελική κατάληξη είναι το κόψιμο της πετονιάς και το παράτημα μέσα στην θάλασσα πολλών εξαρτημάτων, δολωμάτων και χρημάτων.

Είναι μια κατάσταση αρκετά σπαστική για τα νεύρα μας και μας χαλάει έστω και στιγμιαία το ψάρεμα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσουμε τα σκαλώματα και τα κοψίματα και ο καθένας μπορεί να εφαρμόζει τον δικό του τρόπο.

Κατά την άποψη μου αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι τα εξής:

1. Χρήση floats ή pop ups (ανυψωτήρες δολώματων) για να μην σέρνουν τα αγκίστρια μας στον βυθό και σκαλώνουν. Μπαίνουν στο παράμαλλο πριν ακριβώς από το δόλωμα μας για να το ανυψώσουν από τον βυθό σε απόσταση ίση με το μήκος του παράμαλλου.

2. Χρήση μικρών βαριδιών 20-30γρ σχήματος αχλαδιού, καμπάνας, εξάγωνο με στριφτάρι ή χορευτή (tiroler). Οι λιγότερες απώλειες παρουσιάζονται με το βαρίδι χορευτή (tiroler) για αυτό και είναι αρκετά πιο ακριβό από τα υπόλοιπα βαρίδια.

3. Χρήση μικρού και ανθεκτικού στριφταριού στην ένωση μάνας με παράμαλλο, για να μπορεί ελεύθερα να γυρνάει η αρματωσιά μας και να μην βιρινιάζει και μπερδεύονται τα παράμαλλα.

4. Χρήση απελευθερωτών βαριδιών. Αν και δεν τους χρησιμοποιώ βλέπω από άλλους ψαράδες ότι κάνουν δουλειά και είναι πολύ ευχαριστημένοι.

5. Μετά την βολή μας απλά μαζεύουμε τα μπόσιμα και δεν κουνάμε το βαρίδι (το αφήνουμε εκεί που έπεσε γιατί η παραμικρή κίνηση μπορεί να το σκαλώσει.) και κρατάμε το καλάμι στο χέρι για να το καρφώσουμε αμέσως. Οποιοδήποτε μπόσικο αφήσουμε το ψάρι μπορεί να μας βραχώσει. Αν συμβεί αυτό και έχουμε ψάρι πάνω στο αγκίστρι μας τότε καλό είναι να αφήσουμε για λίγο το καλάμι μας στην βάση με τα φρένα χαλαρά μήπως καταφέρει το ψάρι και ξεβραχώσει ή ξεσκαλώσει την αρματωσιά μας.

Με την εφαρμογή των παραπάνω ελαχιστοποιούμε τις απώλειες μας αλλά δυστυχώς δεν τις μηδενίζουμε...

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους σας!!!

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :