Ψάρεμα : Ψαρεύοντας με Πολυάγκιστρο

Ένα αρκετά τεμπέλικο αλλά συνήθως πολύ αποδοτικό ψάρεμα!!!

Το πολυάγκιστρο το λέει και η ίδια η λέξη είναι πολλά αγκίστρια δεμένα μαζί σε μικρή απόσταση μεταξύ τους πάνω σε μια καλής ποιότητας πετονιά.

Συνήθως είναι 10-12 αγκίστρια σε νούμερο και τύπο ανάλογα τα ψάρια που στοχεύουμε.

Υπάρχουν επίσης συρμάτινα πολυάγκιστρα τα οποία απευθύνονται σε ψάρια με δυνατά σαγόνια (π.χ. γοφάρια κ.α.) για να αποφεύγουμε τα ανεπιθύμητα κοψίματα...

Πιο συγκεκριμένα στην πετονιά που θα έχουμε για μάνα θα δέσουμε ένα καλό στριφτάρι και πάνω σε αυτό την αρματωσιά του πολυάγκιστρου.

Αρκετοί ψαράδες ανάμεσα στο στριφτάρι και στην αρματωσιά τοποθετούν ένα ειδικό σπιράλ για να μπαίνει εκεί το δόλωμα (ψαροτροφή ή ζυμάρι) και να παραμένει πιο πολύ ώρα στα αγκίστρια μας.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε σε καρούλι είτε σε καλάμι με εξίσου πολύ καλά αποτελέσματα!!!

Όταν ψαρεύουμε από μώλο με καρούλια ένας απλός τρόπος για να παρακολουθούμε πιο τσίμπησε είναι να τα βάζουμε σε μια ευθεία και όποιο κουνηθεί προς την θάλασσα θα μας ειδοποιήσει.

Όταν ψαρεύουμε από βράχια με καρούλια μπορούμε να φτιάξουμε μια βάση από ξύλο ίσιο κόντρα πλακέ και ανά 30 πόντους να βάλουμε βίδες ή μεγάλα καρφιά. Στις βίδες θα τοποθετήσουμε τα καρούλια και στο πάνω μέρος τους σε ένα συγκεκριμένο σημείο ένα κουδουνάκι. Όταν το ψάρι τσιμπήσει το κουδουνάκι θα γυρίσει και θα αλλάξει θέση και έτσι θα μας ειδοποιήσει.

Όταν το δουλεύουμε με καλάμι θα πρέπει να έχει μήκος από 3 έως 3.60 μέτρα και η μύτη του καλαμιού να είναι δυνατή και το casting weight του από 50-150 γραμ.

Χρησιμοποιούμε για δόλωμα κατά κύριο λόγο τα εξής:

1. Ψαροτροφή (κέφαλοι, σάλπες, λαβράκια, σαργοί, τσιπούρες και λυθρίνια)
2. Σαρδέλα ή ψαροδόλια (λαβράκια, κοκκάλια, μπάφες, σαργοί, σπάροι, τσιπούρες, σάλπες κ.α)
3. Ζυμάρι (σαργοί, λαβράκια, κέφαλοι, σάλπες, τσιπούρες κ.α.)
4. Ψωμί πολυτελείας ή μπαγκέτα (αφρόψαρα, μελανούρια, κέφαλοι, σάλπες κ.α.)

Όσων αφορά τη δόλωση ανάλογα το δόλωμα πράττουμε ως εξής:

1. Ψαροτροφή (Σχηματίζουμε μια μπάλα σε μέγεθος μπαλάκι τέννις και φυτεύουμε μέσα της τα αγκίστρια φροντίζοντας να είναι σκορπισμένα μέσα της).
2. Σαρδέλα ή ψαροδόλια (καρφώνουμε το πρώτο αγκίστρι στο μάτι και ξεκινάμε να τυλίγουμε προς την ουρά τα υπόλοιπα αγκίστρια, σφιχτά πάνω στο σώμα τους. Το τελευταίο αγκίστρι το καρφώνουμε μισό πόντο πριν την ουρά της και για σιγουριά κάνουμε μια τσακιστή θηλιά).
3. Ζύμι (Κάνουμε το ίδιο όπως στην ψαροτροφή).
4. Ψωμί πολυτελείας ή μπαγκέτα (κόβουμε ένα κομμάτι γύρω στους 10 πόντους ή μια φέτα. Την κόβουμε κάθετα στη μέση και δολώνουμε το πρώτο αγκίστρι στην κόρα και τυλίγουμε σφιχτά το υπόλοιπο κατά μήκος του κομματιού. Το τελευταίο αγκίστρι το καρφώνουμε στην κόρα. Πριν το ρίξουμε πάντα βρέχουμε λίγο το ψωμί).

Απαραίτητη κρίνεται η χρήση απόχης σε κάθε μας ψάρεμα με πολυάγκιστρο γιατί οι ''μεγάλες εκπλήξεις'' σε αυτού του είδος το ψάρεμα δεν αποκλείονται ποτέ!!!

Με πολυάγκιστρο έχω πιάσει πολλά και αξιόλογα ψάρια. Αυτά που θα θυμάμαι για πάντα είναι ένας ροφός 1,8κιλά σε ψαροτροφή και ένα χταπόδι κοντά στα 3 κιλά σε άσπρο ζυμάρι.

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!!

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :