Ψάρεμα : Δόλωμα Μονοδόλι

Το αγάπημενο δόλωμα της τσιπούρας για πολλούς!!!

Στο μονοδόλι τσιμπάνε μεγάλα και ποιοτικά ψάρια, με κυριότερα τα εξής: σαργοί, τσιπούρες, λιθρίνια, λαβράκια κ.α.

Στο casting με μονάγκιστρο συρώμενο το δολώνουμε ολόκληρο, εξού και η ονομασία του μονοδόλι.

Διατίθεται είτε ανά τεμάχιο είτε σε συσκευασία των 8-12 τεμαχίων.

Η τιμή του κυμαίνεται από 0,35€ έως 0,80€ ανάλογα το μέγεθος, την προέλευση και το μέρος που θα το προμηθευτούμε.

Υπάρχει μονοδόλι ντόπιο ελληνικό (χαλκιδέϊκο κ.α.) και εισαγωγής (βιετνάμ). Τα ξεχωρίζουμε με τους εξής τρόπους:
1. το ελληνικό είναι λίγο πιο σκούρο στο χρώμα του από το εισαγωγής
2. το ελληνικό έχει 1 τρύπα-στόμα ενώ το εισαγωγής έχει 2 (μια πάνω και μια κάτω)

Τρόπος δόλωσης:
Την ώρα που περνάμε το μονοδόλι στην βελόνα δόλωσης, πρέπει να προσέξουμε να βγάλουμε την μύτη της βελόνας μισό εκατοστό πριν από το κεφάλι του μονοδολιού. Αυτό το κάνουμε για να μπορεί να κινείται ελεύθερα η ''προβοσκίδα'' - στόμα του μονοδολιού και να προσελκύει έτσι περισσότερο τα ψάρια για να τσιμπήσουν το δολωμά μας.

Tip:
Κατά την διαδικασία δόλωσης πρέπει να προσέξουμε να μην χάσει τα υγρά του γιατί έτσι χάνει την κίνησή του και πέφτει πάρα πολύ η αποτελεσματικότητά του.

Πλεονεκτήματα
Ανθεκτικό στα τσιμπήματα από τα μικρόψαρα.
Κατάλληλο για όλες τις εποχές και όλους του ελληνικούς βυθούς.
Ιδανικό για μακρινές και δυνατές βολές.
Απευθύνεται κυρίως σε μεγάλα και ποιοτικά ψάρια.
Ψαρεύει με πολύ καλά αποτελέσματα και παστωμένο ή κατεψυγμένο.

Μειονεκτήματα
Έχει απαιτητικό τρόπο συντήρησης για να το διατηρήσουμε περίπου 10 μέρες (οξυγονοποιητή, θαλασσινό νερό που ανανεώνεται συχνά και θερμοκρασία 7-12 βαθμούς).
Αν ψοφήσει ένα μονοδόλι πρέπει να το απομακρύνουμε άμεσα από τα υπόλοιπα διαφορετικά πολύ γρήγορα θα ψοφήσουν όλα τα μονοδόλια μας.

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους.

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :